GRENADAS FRODIGE NATUR

IMG_6658
IMG_8657
IMG_0790
IMG_6608
IMG_6646
IMG_6708
IMG_0763
IMG_0993 2

Skrevet af Pernille Bartholdy & Line Bruun, 28 september 2021

Da vi første gang sejlede langs Grenadas kyst, stod det klart for os, at noget af Grenadas charme ligge i dets bjergede og frodige landskab. Gud hvor var der grønt og med landets høje bjerge, former der sig naturlig tykke hvide skyer som ligger sig tunge på bjergtoppene. Vi rejste i og omkring Grenada fra maj til og med september, som er i deres regnsæson, og som for os sejlere i højere grad handler om at være i læ for hurricane sæsonen.

Regnsæsonen har sin egen charme. De mange kraftige regnskyl kommer når man mindst venter det. Og der er ingen tvivl om at det altså bare er død træls at blive fanget i dem, på vej hjem fra en handletur med hænderne fulde. Men oftest har vi nået at søge i læ på en lille lokal bar, under et træ eller taget en ekstra tur i den lokale bus vi allerede sad i. Det er sjældent at vi har oplevet heldagsregn, men de få gange det er sket, er vi alligevel taget en tur på stranden og spillet spike-ball eller badet – det kan nemlig også noget. At nyde og lade sig rive med af Mother Nature. Andre gang har vi udnyttet de mange liter vand der falder på meget kort tid, ved at samle regnvand i alle vores spande og bøtter, for derefter at kunne komme i bund med det sure vasketøj. Smart!

“Vi plukkede frugter i vejkanten og spiste hjemmelavet chokolade, produceret lige i baghaven”

Der er et hav af fordele ved at besøge Grenada i regnsæsonen, som jo faktisk også regnes for deres højsæson hvad angår turisme. Med den frodige og fantastiske grønne natur følger selvfølgelig modne frugter og grøntsager. Saftige mangoer, velduftende muskatnød, kæmpe store avokadoer og friske limes finder du over alt i vejkanten og på de mange hiketure man kan gå på øen. Mange kan man plukke frit, andre kan du købe ved små vejboder eller på det lokale marked i St. Georges hver lørdag formiddag, lige ved siden af det lokale stadion. Du vil med stor sandsynlighed også støde på kakao-frugten, som planten bag det størstedelen af os elsker, nemlig chokolade. Grenada er kendt som the Island Of Spices men i særdeleshed også for deres produktion af chokolade og takket være House of Chocolate, også deres hjemmelavet chokolade is, chokoladekager mm. Der findes flere forskellige plantager og fabrikker på øen, som alle gladeligt vil give dig en rundvisning og fortælle om øens chokoladens historie. Vi var forbi Belmont, som varmt kan anbefales. Smilende personale og en plantage der er den rene sanselige oplevelse og en gave til smagsløgene. I flere timer plukkede vi frugter rundt på plantagen og vejkanten og spiste hjemmelavet chokolade, produceret lige i baghaven. Vil du vide mere om hvordan du finder vej til Belmont, så læs indlægget Rundt På Grenada der beskriver forskellige fede aktiviteter og seværdigheder på Grenada. 

Det vi dog elskede allermest ved Grenada, var de mange vandfald. Findes der noget mere forfriskende og bekræftende end at have trasket op og ned af bakker, gennemblødt af sved, for så at hoppe i det iskolde og klare vand til lyden af vandet der tordner ned fra mange meters højde? Nej, det er dælme dejligt og livsbekræftende! I regnsæsonen gør vandfaldene sig bedst, hvilket egentlig nok siger sig selv. Nogle vandfald og nogle hikes er dog farlige og frarådes efter heldagsregn eller hvis man vælger at tage afsted mens det regner. Stier bliver simpelthen for mudret, glatte og udfordrende.

I vores tid her i Grenada, sejlede vi blandt andet side om side med en anden dansk båd ved navn Lulu. På Lulu er Frederik skipper og vi var heldige at møde hans søster, som var med på eventyret i et halvt år. Line er ekspert i busruterne på Grenada og ikke mindst hvilke seværdigheder og oplevelser man altså ikke må gå glip af, når man besøger det smukke grønne land. Jeg har selv besøgt en del af de vandfald der er at finde uden guide på Grenada. Men jeg har langt fra besøgt lige så mange som Line og langt fra besøgt dem lige så mange gange. Derfor er hun medskriver på dette indlæg og vi vil her komme med en guide over nogle af  vandfald der er lettilgængelige uden guide.

4 vandfald du skal se på grenada

Annadale Waterfall
Bus nr. 7 ”St. George – Annandale – New Hampshire – & return”

Fra hovedvejen, er der kun 200 meter til vandfaldet, så det er en nem lille gåtur. Bag vandfaldet kan du følge en lille sti langs floden, hvor du kan gå på mango- og kakao-jagt. Det er som om at frugt, plukket med egne hænder bare smager det bedre. Mums! Er du lidt mere sulten er der med udsigt til vandfaldet, en restaurant, The Wild Orchid, hvor man kan få lidt let at spise eller drikke. Et besøg ved Annadale, koster 10 ECD pr. person i entrance fee.

Concord Waterfall
Bus nr. 7 ” St. George – Concord – Grand Roy – Gouyave – & return”

Fra hovedvejen, går du 3 km op ad bakke på en asfaltvej/sti, til vandfaldet. Langs ruten kan man finde masser af frugter, sjove planter og smukke udkigsposter. Området består af tre vandfald. Udover det første vandfald, Concord, ligger vandfaldene Au Coin og Fontainbleu længere oppe i terrænet. Er du ved det første vandfald Concord og stadig har energi i benene, kan en times hike til vandfaldet Au Coin virkelig anbefales. Turen er en smule udfordrende, hvor du blandt andet skal krydse floden med vand til knæene, men tilgengæld ankommer du til det smukkeste vandfald med klippebegroet vægge. Det kan være en fordel at have en guide med, så du er sikker på at finde vandfaldet og ikke bare en blind vej. Det kan også være lidt svært selv at finde ud af hvor man skal krydse floden, men dog stadig muligt.
Bussen kører på ruten forbi en lille by Happy Hill, der ligger lige ved Flamingo Bay. Så det er også nemt at tage til Concord Waterfall fra Flamingo Bay – bare kig efter bus nr. 7 til Concord. Desuden ligger der et hyggeligt bageri i Happy Hill, som man kan besøge på vejen. Mums!

Mt Carmel Waterfall
Bus nr. 2 ” St. George – Calvigny – Westerhall – Grenville – & return”

Består af to vandfald, som tilsammen udgør Grenadas højeste vandfald. Vandreturen dertil er til at starte med en smule forvirrende, fordi det egentlig ligner at man går i en baghave. Men efter få hundrende meter, går du gennem bananpalmer og frodig natur.  I bunden af floden ved Mt. Carmel er der en klippe som du kan rutsche ned af. 

Seven Sisters Waterfall
Er meget svært at komme til med bus. Derfor anbefaler vi at tage en taxa eller leje en privat minibus. Som navnet antyder, så skulle der være syv vandfald, men de fleste er ikke nemme at tilgå. Hiken gennem regnskoven, fyldt med høje bambus, bananpalmer og andre flotte planter, er meget stjel. Derfor skal du være opmærksom på kun at besøge dette vandfald når det ikke regner. 

Hvordan kommer jeg rundt på grenada?

De lokale busruter rundt på Grenada er faktisk rimelig simple. Grenada er delt op i seks forskellige områder: St. George, St. David, St. Andrew, St. John, St. Mark, St. Patrick. Der findes over ti forskellige busruter som har forskellige ruter på øen, men fælles for dem alle er at de alle runder busstationen inde i St. George. På den måde kan du altid hoppe på en bus og skifte rundt inde på stationen. De lokale er venlige og hjælpsomme hvis du spørger om rutevejledning! Det koster som udgangspunk 2,5 ECD at stige på bussen, men hvis du krydser områder, feks. fra St. George til St. David fordobles taksten.

“Busserne på Grenada er en kulturel oplevelse, som alle burde gøre sig selv den tjeneste at prøve”

Foruden dårlig affjedring på bumpy roads, sidder man også usædvanligt tæt i de små søde og charmerende minibusser. Busserne stopper overalt og dytter nogle gang i en vildskab for at tiltrække opmærksomhed og melde sin ankomst. Oftest er der også fuld drøn på højtaleren, hvor lyden af soca-musik fylder hele bussen og ens hofter kan nærmest ikke sidde stille. Nogle busser kører rigtig pænt, mens andre har fået krampe i den fod, der tilfældigvis sidder på speederen. Med de meget snoede veje i det bjergede landskab, kan det nogle gange føles lidt spændende – men tag ikke fejl. De har skam styr på hvad de laver. I vores 5 måneder med offentlig transport har vi ikke set et eneste trafikuheld.
Minibusserne stopper som sagt over alt og ved du ikke hvor du præcist skal stå af, siger du bare til chaufføren hvor du skal af! Tænk sig at kunne hoppe på når og hvor du vil, det er altså smart, men fungerer også kun i et land, hvor tidszonen hedder Island Time. De mange minibusser er en kulturel oplevelse, som jeg vil anbefale alle at prøve! 

Privat bus eller taxa er selvfølgelig også en mulighed på denne naturskønne ø. Er du en større gruppe eller ønsker din egen private taxa på Grenada, kan jeg anbefale dig flere forskellige muligheder. Vi har kørt en del med Dwayne, som egentlig normalt kører busrute nummer 2. Men efter aftale, kan man leje bussen og Dwayne som chauffør privat. Prisen afhænger selvfølgelig af antal personer, timer og strækning. Vi har blandt andet haft en heldagstur rundt på hele øen. Vi var 8 personer og betalte i alt 400 ECD for at blive kørt lige derhen hvor vi ville. Ligeledes betalt vi også 400 ECD for at blive kørt fra det sydlige af Grenada til Levera Beach nordpå, for at se landskildpadder lægge æg midt om natten – og selvfølgelig hjem igen. Vi har også benyttet Dwayne når blot vi skulle ud og handle stort ind mange mennesker eller til og fra lufthavnen. Disse ture betaler vi almindelig taxa taksering på 40-60 ECD. Dwayne kører for det meste pænt, har mange gode ideer til hvad man kan opleve på Grenada og har mange gode kontakter. Dwayne blev en rigtig god ven som behandlede os med stor respekt. Vi kan varmt anbefale ham og hans bus. Vær dog opmærksom på at Dwayne, ligesom størstedelen på Grenada lever efter island time.
Dwayne bus-taxa +1 (473) 418-1426 (WhatsApp)

Er du en lidt mindre gruppe eller ønsker en bil med lidt mere komfort, kan vi anbefale FM Taxa. Manden bag rattet hedder Ish og er et hjertevarmt menneske. Han har hjulpet os med alt fra dagsture, til handletur og for vores vedkommende flytning af et par omgang. Ish kalder vi også for fuck-man, af den simple årsag at han siger fuck, fucking eller fucked i hver enkelt sætning når han taler og fortæller. Han ved godt at det er hans kælenavn, og synes faktisk bare at det er lidt sjovt. Han kører rigtig godt, ankommer altid til tiden og er fair i pris. En taxatur koster 40 EC i området St. George – lidt ekstra hvis han kører om aftenen.
FM Taxa +1 (473) 418-9824 (WhatsApp)

KURS MOD VERDEN

Har du nogle spørgmål, ideer til et gode indlæg eller andet på hjertet? Kontakt mig gerne på facebook, instagram eller mail