Skrevet af Pernille Bartholdy 22 januar 2022

Grenada besøgte vi udelukkende for deres bjergede landskab, grønne natur og de mange divesites landet byder på i form af vragdykning og farverige koralrev. For det er ingen hemmelighed at vores store passion er dykning og især dykning på vrag! Hovedøens ankerbugte imponerede os nemlig ikke synderligt. Især ikke når vi netop kom fra St. Vincent and the Grenadines som var et paradis hvad angår flotte bugte og turkistblåt badevand. 

I de sydlige ankerbugte ved Hog Island, Secret Habour, Prickly Bay er havet grønt og mudret, hvor du skal være heldig hvis du kan se dine fødder når du bader. Ude foran St. Gorges kan man betale for at ligge på en mooring. Havbunden er fyldt med sten og koraller, hvilket gør det næsten umuligt at ankre op, derfor er mooringer at foretrække. Vandet her er dog noget mere klart og rent. Stadig grøntligt, men sådan er det hvis man vil have høje bjerge og frodig natur. Mooring bøjerne ved Moliniere er det flotteste sted at ligge for svaj på de vindstille dage. Her ruller man dog en del, men det er en fællesnævner for stort set hele Grenada – og man vænner sig jo til det med tiden. Carriacou nord for hovedøen Grenada, byder dog på mere turisktblåt hav og et par meget charmerende bugte. Anse La Roche og Sandy Island er et besøg og overnatning værd. Ligeledes ankrede vi også op længere nordpå ved landegrænsen mellem Grenada og St. Vincent. Mellem Petit Martinique og Petit St. Vincent finder man det smukkeste lyseblå vand med ren sandbund. Her er meget magisk og med den rigtige vind er det også et udemærket kitesurfing spot. Du kan læse mere om stederne på vores MyMaps.

“Men, det er hele besværet værd! Grenadas vrag kan noget helt specielt.”

De mange vrag omkring Grenada er med første blik ikke så nemme at få øje på. Modsat mange andre steder, har man valgt ikke at placere fortøjningsbøjer på vragene og man skal derfor have de præcise koordinater. Det gør det en smule mere besværligt eller sætter hvert fald lidt større krav hvis du vil dykke fra din egen båd eller dinghy. De fleste af vragene ligger nemlig så dybt at du ikke kan se dem fra overfladen grundet grumsede og ringe sigtbarhed. Du skal derfor hurtigt dykke 5-10 meter ned, for at spotte vraget og på dage med jævn strøm skal du og din buddy også forholdsvis hurtigt ned til vraget. Men, det er hele besværet værd! Grenadas vrag kan noget helt specielt. Nogle er vildt begroet mens andre er nye men med rig mulighed for at dykke sikkert inde i vraget. Og hey! Finder du ikke vraget på vej ned i dybet, så skidt pyt! Omkring alle vrag er nemlig store farverige koralrev med masser af fiskeliv.

Koordinaterne på nogle af de vrag vi dykkede på finder du på vores MyMaps. Der er ligeledes en beskrivelse til hvert divesite som du også kan læse om nedenfor.

VRAG OG andre spots på grenada

Veronica L 
Koordinater: 12°02.593’N 61°46.182’W

I 1993 begyndte Veronica L at tage vand ind og på få minutter endte hun på havets bund. Skibet sank i havnen ved St. Georges lige ude foran det der nu er krydstogtsterminal. Før byggeriet af den nye terminal kunne begynde, skulle vraget af Veronica flyttes. Hun blev derfor trukket ud til Grand Anse og sænket ned på revet. Veronica landede på kølen og står der stadig ret i dag, nu som en integreret del af revet.

Dette 130 ft. fragtskib er et sødt lille vrag. Godt dekoreret med orange-cup koraller, sponges og andet i enestående farver. Da det er et vrag der starter på lavt vand og slutter på cirka 45 fod / 15 m., gør lyset fra overfladen vraget endnu mere farverigt! Gul, orange, pink, blå, grøn og lilla! Små fiskestimer bor i vraget og der spottes ofte søheste, frogfish og ål.

Som sagt er vraget ikke markeret med en fortøjningsbøje, men dette vrag kan dog oftest spottes oppe fra overfalden, da det ikke ligger så dybt. 

Tyrell Bay
Koordinater: 12°02.512’N 61°46.307’W

Et pensioneret kystvagtfartøj ved navn Tyrrel Bay er Grenadas første fuldt rensede og forberedte skibsvrag. Kun lavet for dykkerturister har endnu et vrag at dykke rundt om og indeni. Stående perfekt oprejst og med hjemmeskåret indgange og udgange, er Tyrrel Bay perfekt for vragdykkere. Det er muligt at svømme fra kaptajnens kahyt til maskinrummet til kabyssen og til broen.

Dykker profil: 50-70 fod / 15-20 m.
Vraget er som sagt ikke markeret med en fortøjningsbøje og man skal derfor dykke hurtigt ned så snart man dropper ned på dette punkt, for at finde vraget. Lykkedes det ikke, så nupper du bare et flot rev dyk i stedet! 

Da vraget er meget nyt, fra september 2018, er der ikke meget begroning og liv på og omkring skibet. Men du kan stadig finde fiskestimer inde i vraget og få øje på et par nysgerrige barracudaer uden for vraget.

Shake’m 
Koordinater: 12°01.682’N 61°47.128’W

Et avanceret vragdyk, som du helst vil dykke i roligt vand. Shake-Em (som hun udtales) har en dybde på 55-100 ft. / 16-30 m. og har desværre ikke nogen fortøjningsbøje. Derfor droppede vi vores dykkere fra vores sejlbåd, mens vi sejlede, og de måtte hurtigt under vand, i forhold til strøm og andet, der med dårligt sigt kunne lade Shake’m forsvinde ud i det blå.

Det 180 fod. / 55 m. fragtskib kæntrede pludseligt, da hendes last flyttede sig under en storm. Dykkere kan flyde op ad vindeltrappen i skibets tårn til styrehuset; udforske hendes massive dæksmaskineri; glide langs længden af hendes opretstående skrog; eller flyde gennem det åbne lastrum, stadig lastet med gigantiske poser cement. Vraget er et af de smukkeste vrag, vi nogensinde har dykket!

Men vragdykning er ikke det eneste Grenada kan byde på. Der findes også et par flotte koralrev og koralvægge som er super farverig og med et massivt fiskeliv. Ligeledes kan man i Grenada også finde en undervandsskulptur park, som også er markeret på vores MyMaps. 

“..spotte fladfisk, Flamingo tongue og sjove dansende orme. Dykket sluttede af på store klippestykker og en fin væg.”

Skulptur Park 
Skulpturparken er et fantastisk sted at snorkle eller dykke. Stedet har 68 forskellige skulpturerer spredt langs det lave vand lige ude foran Moliniere Point. Manden bag værket er den britiske billedhugger Jason deCaires Taylor med det formål at bygge en kunstig barriere, hvor koraller og andet havliv kunne migrere til og finde et nyt hjem, efter at området blev ødelagt af orkanen Ivan i 2004.

Du kan vælge at dykke eller snorkle; de dybeste skulpturer er på 10m/25ft, så du kan se alle fra overfalden hvis du beslutter dig for at snorkle. Vælger du derimod at dykke, skal du være opmærksom på at der er krav om at medbringe en lokal dykker på spottet. Vi lavede en aftale med en lokal dykker, der påmønstrede vores båd for en enkelt dag og dykkede med os på vores eget udstyr.

Dragon Bay og Flamingo Bay 
Vi havde et par fantastiske dyk på revet/væggen ved Flamingo Bay som startede henover sandbunden hvor vi kunne spotte fladfisk, Flamingo tongue og sjove dansende orme. Dykket sluttede af på store klippestykker og en fin væg. Dragon Bay er et dybt og meget smukt dyk på en koralvæg. Her finder man både bløde og hårde koraller i alverdens farver og rigtig mange små fik i stimer omkring dig. Der er bøjer i begge bugte som du kan fortøjre din dinghy til. 

Lokale dykkerskoler 
Vi kan varmt anbefale både Dive Grenada og Aquanauts der på hver deres måde kan noget fantastisk inden for dykningens verden. Dive Grenada var søde at hjælpe os i en svær tid hvor Cleo stod på land, mens vi stadig ønskede at dykke. Vi fik af flere omgange derfor fyldt vores flasker i deres lille charmerende shop i strandkanten. Dive Grenada er ejet af Phil og Hellen som begge er kæmpe dykker entusiaster. Leder du efter et sted at uddanne dig PADI dykker, skal du helt sikkert tage forbi de to garvede mennesker og høre om de har plads på deres kommende kurser. Her er du i trygge hænder og bliver uddannet i sikkert udstyr. Phil har i mange år også haft et projekt om at genskabe koraller og dyreliv i form af pyramider bygget i beton. Denne farm og hans projekt kan man tage med dem ud og dykke på eller læse om her. 

Aquanauts har vi af flere omgange været ude og fun dive med og ikke mindst deltaget i deres månedlige ocean-clean-up, hvor de tilbyder billige dyk og du samler plastik eller skyder lionfish med harpun, som er en invasiv art og derfor en trussel for vores koraller og hav. Det er en familie drevet virksomhed med lokale divemasters ansat. Alle er hjertevarme og har et fantastisk dejligt humør og jargon – både med hinanden og de dykkere du har med på tur. Vi anbefaler jer at tage med på deres lionhunting, som oftest indebærer to dyk og om aftenen mødes alle på West Indies Beer Company for at spise taco-lionfish og drikke en lækker spcialøl på fad. Sidste gang vi var der, var vi også så heldige at der var skøn live musik, som Grenada heldigvis har meget af! 

Det er endnu ikke lykkes os at finde et dykkercenter på Carriacou som er anbefalingsværdigt.

DSC00984
DCIM100GOPROGOPR1752.JPG
DCIM100GOPROGOPR1894.JPG
DSC00841
DCIM100GOPROGOPR0631.
DCIM100GOPROGOPR1899.JPG
DSC01098
DCIM100GOPROGOPR1715.JPG

KURS MOD VERDEN

Har du nogle spørgmål, ideer til et gode indlæg eller andet på hjertet? Kontakt mig gerne på facebook, instagram eller mail