DYKKERPARADISET PÅ BONAIRE

Skrevet af Pernille Bartholdy 1 marts 2022

Det var meget pudsigt at ankomme til Bonaire, efter godt et år med sejlads omkring det bjergede og høje landskab ved St. Vincent og Grenada. Bonaire er så flad. Flad som en pandekage. Faktisk var vi i tvivl om hvorvidt det var Bonaire vi spottede i horisonten, og det var endda kun få sømil derfra. Det var svært at fastslå formen og vi måtte flere gange kigge på søkortet, for helt at beslutte hvor vi var og hvad vi så. 

Klimaet på den meget flade ø vil for mange nok synes råt, tørt og kedeligt. Men så kan øen noget andet som primært er det der tiltrækker et hav af turister hvert år. Dét andet, finder du under havets overflade. Bonaire har nemlig intet mindre end 98 dykkerspots langs øens vestlige kyst! Det rene paradis for dykkere som os og sigtbarheden var fantastisk. I de vindstille perioder kunne vi have op til 40 meter. Så flot altså! Bonaire beskriver mange af deres dykkerspots med mulighed for at se store dyr, men snakker man med de lokale dykkercentre er dykkeruniverset på Bonaire ikke kendt for store dyr, men for deres sunde og mange farverige koralrev med rigt fiskeliv. Dog så vi i ny og næ en stor barracuda, mange tarpons og et par mindre skildpadder. 

“men vi elsker friheden til at bade i rent og lækkert havvand, så vi valgte mooringen”

Nu har vi ikke rejst i den nordlige del af Caribien, den del har vi stadig til gode. Men vi tør næsten godt at vove pelsen og sige at Bonaire har Caribiens klareste vand og sundeste havmiljø. De fleste har nok set afsnittet i kurs mod fjerne kyster, hvor Mikkel Beha sammen med Anders Kofod er ude og besøge et center der dyrker koraller, ligesom vi på danske gartnerier tager- og gror stiklinger fra forskellige planter. Bonaire passer nemlig rigtig godt på deres undervandsliv. Det kommer både til udtryk ved deres koral farme, deres markeringer med bøjer ved hvert dykkerspot og restriktioner for os sejlere. Det er forbudt at smide anker omkring Bonaire men kommer du sejlende hertil, kan du fortøjre til én af de 40 moorings bøjer de har placeret på vestkysten. Det koster 12 USD pr nat.

Det er også muligt at ligge i havn, men vi elsker friheden til at bade i rent og lækkert havvand, så vi valgte mooringen. Så var det nemlig også muligt for os at hoppe i fra båden og dykke nogle fantatiske dyk lige under Cleo!

Det er ligeledes forbudt for sejlere at smide organisk affald (og selvfølgelig alt andet affald) i havet. Det samme gælder toilettet, her er reglen at man som sejler skal benytte sin holdingtank og sejle 5 sømil ud for at tømme tanken. Alle sammen er nogle gode tiltag, som mange andre smukke steder kunne lære noget af. 

Vi tilbragte lidt under to måneder på Bonaire, primært med flaske på ryggen og under havets overflade. Selvfølgelig kan man også opleve nogle fine ting på land såsom windsurfing, kitesurfing, naturparker, gode handle muligheder mm. Men i dette indlæg har vi dog valgt at fokusere på undervanslivet, da det var vores primære formål med at besøge den lille flade ø. Du kan dog finde nogle land-anbefalinger på vores MyMaps.

DYKKERSPOTS & GODE RÅD

Stort set alle dykkerspots er tilgængelige fra kysten, så du kan også bruge disse dykker anbefalinger hvis du blot flyver til Bonaire og ikke som os, kommer sejlende og dermed kan dykke fra båden. Som sagt er alle dykkerspots godt markeret med gule, hvide og røde moorings bøjer som man gerne må fortøjre til. Reglen herude er at man maks må være fortøjret til hver bøje i to timer. Man må altså ikke overnatte på bøjerne. Mange lokale dykkerskoler vil nok prøve at skubbe jer af bøjerne, men det har de ikke ret til. Ligemeget om du dykker eller ej, må du være bundet til bøjen i to timer og derefter rykke dig over på en ny bøje i to timer. Det skulle være muligt at fortøjre til næsten alle bøjerne med sejlbåd, men tjek lige op på det for en sikkerheds skyld! Hvert dykkerspot har sit eget nummer og der findes massevis af flyers og foldere rundt på Bonaire, hvor dykkerspots er markeret med numrene og mange gange også med beskrivelser af dykket. 

“…Et velbevaret, mystisk og generelt bare mega fedt vrag af dykke udenpå og ind i”

Salt Pier (49)
Vær opmærksom på at det ikke er tilladt at dykke dette spot, hvis der læsses salt på et fortøjret skib. Dette dyk foregår nemlig under en mole. En mole der er bygget i forbindelse med at distribuere Bonaires saltproduktion. Er der et fragtskib omkring molen, må du altså vende om og dykke på et af de nærliggende spots, indtil der er frit ved Salt Pier. Vi har dog aldrig oplevet et skib der lagde til, men derimod kun arbejdsfolk der vinkede os velkommen. 

Dykket her var et af vores favoritter. Koral- og fiskelivet er simpelthen så fantastisk og på størstedelen af vores dyk her spottede vi altid noget ekstraordinært så som: blæksprutter, skorpionfish, tarpons, squits, grønne moræner, flamingo tongues og meget meget mere. 

Det er perfekt at tage smukke undervandsbilleder mellem de store begroede pæle, med mange forskellige stimer og farverige fisk. Det er magisk at svømme mellem de store pæle eller på dybere dybde (15 m) og kigge op på det smukke undervandsliv. Som sagt dykkede vi dette dyk med afslutning mod Jeannie’s Glory. Smart hvis du spørger os! 

Jeannie’s Glory (48)
Er et genialt dykkerspot at ankre op på, hvis du i kombination også har tænkt dig at dykke Salt Pier. Vi sejlede altid Cleo forbi Salt Pier og smed vores dykkere af fra båden. Herefter fortøjrede vi Cleo til Jeannies’s Glory. Fra Salt Pier kan man stort set dykke/svømme hele vejen hen til Jeannie’s Glory og det er der god grund til. Rundt om Jeannie’s er der nemlig god mulighed for at spotte nysgerrige skildpadder, squits og rokker der gemmer sig i sandbunden. Jeannie’s Glory er en væg ned til 30 meter med masser af liv og smukke koraller. Dykket kan afsluttes på 10-7 meter hvor man med lethed kan spotte flamingo tongues og porcupines der gemmer sig mellem de bløde koraller. Dykket er både for nybegyndere og avancerede dykkere.

Angel City (44)
Et af de få steder hvor du kan dykke på andet end en væg. Spottet består først af en væg ned til 20 meter. Herefter kan man kort svømmer over sandbunden og over på endnu et koralrev med dybde ned til 40 meter. Vi blev dog altid på toppen af dette rev (13-15 meter) for at dykke med ansigtet nedad og ikke skrået mod højre eller venstre. Det var skønt for en afveksling og livet her er perfekt. Spottet er kaldet Angel City, da du med sikkerhed altid spotter en eller anden form for Angelfish. Det gjorde vi dog på alle dykkerspots ved Bonaire. 

Hilma Hooker (43)
Et velbevaret, mystisk og generelt bare mega fedt vrag af dykke udenpå og ind i. Hilma Hooker havde i sommeren 1984 motorproblemer til søs og blev bugseret til havnen i Kralendijk på Bonaire. Skibet var allerede under overvågning grundet mistanke om narkotikasmugling og da de lokale myndigheder stod ved havnemolen, var kaptajnen ikke i stand til at fremvise nødvendige registreringspapir. Myndighederne gik derfor ombord og begyndte deres inspektion, hvor de til deres store overraskelse fandt et skjult lager af smuglervarer.  I et falsk skot blev der fundet 11 tons marihuana. Hilma Hooker og hendes besætning blev efterfølgende tilbageholdt, mens de lokale myndigheder på Bonaire ledte efter fartøjets ejere, som desværre aldrig blev fundet.

Skibet bar præg af manglende vedligehold og efter længere tids forsømmelse begyndte hun at tage betydelige mængder vand ind. Man frygtede at Hilma Hooker ville synke ved hovedkajen på øen og forstyrre søtrafikken. Derfor valgte man at flytte hende efter mange måneder, bundet til molen. Hilma Hooker blev den den 7. september 1984 bugseret til en ankerplads. En ankerplads, som hun den dag i dag stadig ligger på, dog under havets overflade. Den 12. september 1984 begyndte Hilma Hooker nemlig at tage rigtig meget vand ind og hun væltede om på styrbord side og forsvandt ned i havets dyb på få minutter. I dag er hun en legeplads for de mange dykkere der besøger hende dagligt. Vraget er placeret mellem to rev, hvilket gør det muligt også at kombinere et dyk med lidt koralvæg og vrag. Vi brugte dog alt vores bundtid og luft på vraget og på at undersøge dets mytiske rum. Vraget starter på 12 meter og går ned til 35 meter. Det er derfor primært et dyk for erfarende og advanced uddannede dykkere. Det er muligt at dykke på ydersiden af vraget og en smule ind i last rummet, men efter en håndfuld dyk på Hilma, bevægede vi osogså igennem huller, gange bygget til dykkere og ind i maskinrummet, som var intenst og mega fedt! Vi har efterhånden dykket på mange vrag men dette er hvert fald på vores top 3 – også på grund af den vanvittige sigtbarhed man kan opleve på Bonaire.  

Something Special (32)
Det skulle siges at man altid oplever Something Special på dette spot. Det synes vi nu at man gør hvor end man dykker omkring Bonaire. Men vi har dog altid været heldige og opleve en blæksprutte, stor grøn moræne, tarpons eller frogfish på denne location. Derudover kan man på dette spot også finde et udpluk at de koral farme der findes forskellige steder i Bonaires smukke klare vand. Farmen starter på 7 meters dybde og slutter på cirka 12 meter. Something Special starter ved havneindsejlingen på 5 meter og væggen kan dykkes ned til 20 meter. 

Bari’s Reef (30)
En meget smuk væg med mange små stimer af farverige fisk. Nok det spot hvor vi har haft flest små fisk omkring os. Her har vi også spottet en del frogfish på væggen og større rovfisk ude i dybet. Væggen starter på 6 meter og fortsætter ned til 30 meter.

1000 steps (16)
Inde ved standkanten er stedet her kendt for små skildpadder som man kan snorkle med. De lever af noget søgræs som lever på klipperne i strandkanten og skildpadderne er yderst vant til mennesker med maske på og finner på fødderne. 20 meter ude for stranden som er et smukt sted at besøge, er der et dykkersport hvor man ligesom alle de andre steder også kan fortøjre sin båd. Det er en væg der starter på 5 meter og går ned til 25-30 meter. Spottet her er tildels lidt bjergede med klipper, så der er mange små afkroge og huler til koral og fiskelivet. Flere gange spottede vi også et par små skilpadder der holdt spisepause og der var også en del krabber herude. 

Just a nice dive (D)
Klein Bonaire har også et hav af dykkerspots. Dog har vi ikke dykket på så mange af dem, da der her er rigtig mange turistbåde som laver unødvendig og træls larm, hvis man som os godt kan lide stilheden under vandet. Revet er dog mega smukt med både hårde og bløde koraller, større rev- og rovfisk og et flot makro liv. Man kan være heldig at opleve lidt strøm på omkring dette spot og kan så nyde et smukt drift-dive fra 5-30 meters dybde.

DSC01255
DSC01305
DSC00841
DSC01053
DSC01115
DSC01247
DSC01119
DSC00854

KURS MOD VERDEN

Har du nogle spørgmål, ideer til et gode indlæg eller andet på hjertet? Kontakt mig gerne på facebook, instagram eller mail